Monday, February 1, 2010

Roti Boyan


Bahan-bahan:

1 bungkus roti prata segera brand KAWAN

intinya :
4 biji kentang, rebus sampai empuk, lenyek lumat
1 biji bawang india dihiris halus
30g udang kering, rendam untuk kurangkan masin, tumbuk sampai lumat
1 or 2 batang lada merah, didadu or dicincang halus
garam dan lada sulah
2 biji telur
daun bawang dihiris

untuk intinya, gaul semua bahan. Ambil 1 keping roti prata segera. Biarkan seketika untuk defrost, jgn terlalu lembut. Letak inti ditepi, lipat dua (macam buat karipap), kelim seperti ketupat kalau rajin, or just tekan-tekan dengan garpu spt puff. Panaskan kuali leper, letak sedikit minyak, masak spt roti canai.

option:
1.kalau nak bake, letak atas dulang pembakar yg dialas dgn parchment paper, bake 200"C selama 20min
2. kalau nak deep fry pun boleh, tapi kena jaga-jaga, cepat hangus...lynn buat deep fry sebab kes nak cepat.
3. Kalau rajin, boleh buat kulit karipap, buat cara yg sama diatas, tapi versi giant karipap...

Serve dengan sambal ikan bilis

No comments:

Post a Comment