Monday, January 25, 2010

Grilled salmon with creamy lemon sauce

Hidangan untuk 2 orang

perap 2 slice salmon dengan secubit garam, secubit black pepper, secubit mix herb setiap slice, perap 1 jam, kemudian grill atas kuali grill non stick

untuk sos
2 ulas bawang putih,
1 biji bawang merah dipotong dadu
30g butter
½ cup dairy whipping cream
½ cup air
½ tbsp tepung gandum
2 hiris lemon (diperah, ambil jus anggaran 12g)
¼ tsp mixed herb
garam secukup rasa

panaskan butter. Tumis bawang, masukkan cream, air, air perahan lemon, mixed herb. Masak sampai mendidih, masukkan tepung gandum, kacau sehingga larut. Perisakan dengan garam. Tambah jus perahan lemon kalau tak cukup masam.Makan bersama sayur-sayuran.Rebus semua sayur broccoli, kobis bunga, kacang pea, lobak . masukkan sedikit garam dan minyak zaitun. Bila lembut. Toskan.Kalau nak makan terus pun boleh. Lynn panaskan 2 tbsp butter, masukkan seulas bawang putih yg diketuk, garam, lada putih. Masukkan semua sayur yg dittos,tutup api, kacau rata.Lynn panggil ni butter vege...sebab dah jatuh cinta bila makan kat chillis...ratah sayur ajer best....

1 comment: