Monday, January 25, 2010

serunding daging

Bahan-Bahan:
1 kg daging batang pinang
3 cawan santan pekat dari 2 biji kelapa
18 tangkai cili kering 2 s/b ketumbar [ goreng tanpa minyak dan tumbuk pecah sikit]

Bahan yang dikisar:
500 gm bawang merah
10 ulas bawang putih
1 inci lengkuas
5 batang serai
2 inci halia
Garam dan gula

Cara:
1. Rebus daging hingga empuk, kemudian siat sehingga halus.
2. Masukkan santan bersama bahan kisar & daging dan jerang di atas api sederhana.
3. Bila hampir kering, masukkan ketumbar yg ditumbuk kasar. Kacau sehingga ia kering.

note: air rebusan daging jangan dibuang....gunakan untuk perah santan kalau serunding betul-betul kering dan ringgan, ia tahan lama...yg ni kes nak cepat sebab nak balik rumah, lynn blend separuh

No comments:

Post a Comment